Skip to main content

Hvis du lever sammen med en der har alkoholproblemer eller andet misbrug, så ved vi at det bestemt ikke altid er en nem tilværelse at være dig.

Der findes mange sider på nettet der henvender sig med hjælp til personer med misbrug. Mange pårørende fortæller at det nogle gange kan være svært, at finde god og brugbar information for dig der lever sammen med en der drikker, eller lever sammen med en der har en anden form for misbrug.

Denne side er derfor lavet til dig der er pårørende til misbrug!

At leve samen med en der har et alkoholmisbrug, er bestem ikke en dans på roser, men kan være meget hårdt og udfordrende for hele familien.

For når en i familien har et misbrugsproblem, så påvirker det hele familien.

Det er meget almindeligt, at personer der lever i en familie med alkoholproblemer eller andet misbrug, gang på gang tilsidesætter sig selv og bruger al deres energi og fokus på at forsøge at hjælpe det familiemedlem, der har udviklet et alkoholmisbrug. Desværre opleves arbejdsindsatsen ofte som resultatløs og til tider stort set forgæves.

Ofte vil en person med et misbrug, ikke indse alvoren af sit misbrug, og benægter både over for familien og nære venner at der overhovedet er et problem.

For mange pårørende, er netop denne totale benægtelse af drikkeriet eller misbruget, samt manglende villighed til at indse sit behov for behandling, grundlaget for både stor frustration og smerte.

Mange der lever sammen med en person med misbrug, begynder derfor at tvivle på det de ser og oplever er rigtigt. De begynder at finde på undskyldninger for den misbrugende. Det er der er ingen grund til at gøre, stol på din mave fornemmelser. Hvis du lever sammen med en der har et alkoholproblem, kan du trygt stole på at det du ser og oplever er sandheden, uanset hvor meget misbrugeren prøver at benægte.

Det er ikke dig der ser spøgelser. Derimod er det en del af de fleste afhængighedssygdomme at benægte omfanget af misbruget, og afvise enhver tale om behov for behandling, selv over for den nære familie der oplever og ser misbruget hver dag

Har du brug for at tale med en der forstår dig og dine udfordringer? Så ring på 70205502

Hvorfor lever du sammen med en der har et misbrug?

For mennesker der ikke kender til misbrug og afhængighed, kan det være meget svært at forstå hvorfor man vælger at leve sammen med en der for eksempel drikker.

Hvorfor rejser du ikke bare? – er et spørgsmål man som pårørende, kan blive mødt med, hvis nogen uden for familien kender til misbruget.

Som pårørende til en person med misbrug kan det vare utroligt svært at forklare sine splittede følelser for andre, som ikke har nogen baggrundsviden om misbrug.

På den ene side så hader du måske misbruget, du hader den alkohol eller det stof som gang på gang ødelægger jeres dagligdag og jeres forhold.

På den anden side elsker du personen med misbruget. Du kan se personen bag misbruget og kan se alle de gode egenskaber der lige nu bliver skjult og overskygget af misbruget og problemerne.

Kærligheden har fået dig til at vælge at blive i forholdet. Det er et valg der bestemt ikke er uden omkostninger. Måske håber du inderligt at vedkommende snart vil indse de negative konsekvenser af sit misbrug, og vælge at gå i behandling.

Men selv hvis det ikke sker lige nu, så er der stadig meget du kan gøre lige nu, for at forbedre dit forhold og dagligdag.

Misbrug og alkoholproblemer i en familie er en udfordring, der kan ødelægge kærligheden i et parforhold eller driver en kile ind mellem familiemedlemmer.

Det er vigtigt at forstå at du ikke er årsagen til misbrugt, du er heller ikke ansvarlig for eller årsag til helbredelsen af misbruget, det er ikke dit ansvar. Den byrde er ikke din at bære, det ansvar ligger hos den misbrugende.

Betyder det at alt hvad du gør, er helt nytteløst? Nej langtfra, der er måder, hvorpå du kan bidrage positivt til at en helbredende proces – og ikke mindst din egen helbredelse eller helingsproces.

Pårørendeterapi:

For dig der er i familie til en person med misbrug, kan pårørende-terapi være et fantastisk værktøj til en bedre og lykkeligere tilværelse.

I pårørende terapi lærer du blandt andet, hvordan du både direkte og indirekte kan opfordre og motivere den misbrugende til at gå i behandling. Du lærer at blive opmærksom på ubevist adfærd hos dig selv, der ubevist modarbejder dit ønske om behandling og forandring hos den misbrugende.

Men selv i de tilfælde hvor den misbrugende på nuværende tidspunkt ikke vil søge behandling, er pårørende behandling et enestående værktøj til en bedre og gladere hverdag.

Igennem pårørendebehandling lærer du blandt andet:

  • At kommunikere mere klar og tydeligt, så misforståelser og konflikt mindskes eller helt undgås.
  • At sætte sunde grænser, så du ikke føler dig udnyttet og overset i forholdet.
  • At være mere bevist om egne behov, sætte fokus på at dine behov også opfyldes.
  • At bryde med negative tanker og uhensigtsmæssige adfærdsmønstre.

Pårørendebehandlingen bliver tilrettelagt efter dine behov, og kan også indeholde både parterapi eller familieterapi.

For mere information og gratis rådgivning kan du ringe til vores terapeuter alle årets dage på 70205502.

Er du pårørende til misbrug?

Så lad os hjælpe dig. Alle henvendelser bliver behandlet fortroligt, og er underlagt tavshedspligt.

Vi har i mere end 15 år tilbudt gratis hjælp og rådgivning, for pårørende til misbrug. Vi kan også hjælpe dig og din familie.

Udfyld kontaktformularen, eller ring

70 20 55 02