Skip to main content

Hvordan tager man den svære samtale om alkoholproblemer?

Er der en i din familie der drikker for meget, eller er du på anden måde pårørende til en med et alkoholproblem? Så er det naturligt hvis du går og tænker over hvordan man adresserer problemet og får talt om misbruget?

Det kan være utroligt hårdt, at være pårørende til en med et misbrug, når én i familien har et misbrug af alkohol eller stoffer så påvirker det hele familien. 

Tanken om at skulle tage den ”svære” samtale er heldigvis som regel meget værre end selve samtalen.

Med den rigtige forberedelse og den rigtige fremgangsmåde, behøver den svære samtale om alkoholproblemer eller andet misbrug, slet ikke at være så svær, og efter samtalen vi du højst sandsynlig opleve en stor lettelse over at havde fået det gjort.

Hvis det er første gang du italesætter problemet, så kan du måske synes at det er svært, fordi du ville ønske at du havde talt om det noget før! 

Det er helt normalt at tænke at ”så havde problemet eller misbruget måske ikke udviklet sig hertil, hvor det er nu”. Men sådan er det stort set altid. 

Man siger noget den dag dråben har fået bægeret til at flyde over. Vores råd til dig er, ikke at bekymre dig over hvad du kunne have gjort, eller hvad du ønsker at du havde gjort, men i stedet fokusere på hvad du kan gøre nu.

Tre vigtige indledende råd:

For det første, lad være med at blive ved med at udsætte samtalen og vente på det helt rigtige tidspunkt. For højst sandsynlig kommer det helt rigtige tidspunkt aldrig, og i værste fald vil det måske en dag være for sent.

For det andet, man skal ikke tale om alkoholproblemer og misbrug, ved at komme med stikpiller og spydige hentydninger til den drikkende, det virker ikke. 

Kvikke bemærkninger når hele familien er samlet til påskefrokost eller under julemiddagen, gør som regel altid mere skade end gavn.

Når det kommer til at tale om alkoholproblemer, så er der behov for klar og tydelig kommunikation – kort og godt er man nødt til at kalde en spade for en spade. 

Brug i stedet rådene på denne side til at forberede, planlægge og udføre en kærlig, åben og succesfuld samtale om problemet.

Hvordan forbereder man en samtale om alkoholproblemer i familien?

Netop ordet ”forberedelse” er et nøgleord, når det kommer til få en god samtale om alkoholproblemer. God planlægning og forberedelse, er altid det der giver et godt resultat.

Så hvordan forbereder og planlægger man samtalen i praksis?

Det første spørgsmål er hvorfor? Du må tænke over hvorfor er der overhovedet behov for, at du italesætter et alkoholproblem?

Skriv ned på et stykke papir hvad det er du har set eller oplevet som gør, at du nu syntes at der er et alkoholproblem, der skal tales om. 

For eksempel, hvordan påvirker misbruget dig? har der været pinlige episoder, helbredsproblemer på grund af alkohol eller har drikkeriet medført andre konsekvenser der er dråben der har fået bærret til at flyde over? 

Det næste du må gøre dig klart er, hvad er formålet med samtalen?

Har du bare brug for at give udtryk for din bekymring? forventer du at personen ændrer drikkevaner og nedsætter sit forbrug? eller er det kommet dertil, hvor du mener at personen der drikker skal i en professionel alkoholbehandling?

Når du ved hvorfor du vil indlede en samtale om alkoholproblemer, og nu også ved hvad formålet er med samtalen, så er du klar til at gå over i planlægningsfasen.

Det er nu tid til at beslutte om samtalen er en fortrolig snak, eller om der er andre der skal involveres. 

Der kan både være fordele og ulemper, samt forskellige grunde til at vælge det ene fremfor det andet. 

Hvis der i dine øjne er tale om et mindre alkoholproblem, så kan du ofte nå længst ved at tage en fortrolig snak om, hvad personen selv omkring overforbruget af alkohol. Hvis du derimod flere gange før har jeg adresseret problemet, og er blevet mødt med benægtelse og bortforklaringer og tiden nu er kommet til at kræve forandringer og opfordre til professionel behandling, så kan det være en stor fordel, at flere familiemedlemmer deltager. 

I så fald er det bedste råd, at tage de nærmeste familiemedlemmer med til samtalen, men det kan også være en god ven eller kollega, der kender til alkoholproblemet.

Hvis du på forhånd ved at samtalen måske kan vække store følelser, er det ikke tilrådeligt at have børn, unge eller meget følsomme teenagere med til samtalen.

Når du nu har planlagt hvem der skal med til samtalen, så er næste skridt at I sammen planlægger hvornår og hvordan samtalen skal gennemføres.

Det bedste tidspunkt at gennemføre samtalen er på et tidspunkt, hvor I ved at den drikkende er mindst muligt påvirket Det er sjældent en god ide at tage denne vigtige samtale, hvis personen I sammen vil konfrontere, er stærkt påvirket af alkohol eller andre rusmidler.

Vælg en tovholder

Sammen bør i nu planlægge hvordan samtalen skal forløbe, Det er en god ide at udnævne en tovholder eller form for ordstyrere der hele tiden skal forsøge at holde samtalen fokuseret på alkoholproblemet.

Hvad er det ønskede udfald af samtalen?

Det er også vigtigt at I sammen er enige om at der er et alkoholproblem der skal italesættes, og er enige om det, hvis I vil opfordre den drikkende til at gå i alkoholbehandling.

Det kan være utroligt ødelæggende for den samtale i planlægger, hvis en person er uenig med de andre, ved for eksempel at negligere problemet, eller pege på en løsning i en helt anden retning. 

Sørg på forhånd for at have undersøgt forskellige muligheder for behandling, hvis det er det i kræver er den drikkende. 

Undgå diskussioner og vær forberedt på ekstrem kommunikation.

Husk altid at samtalen tages fordi I er bekymrede og ønsker at hjælpe vedkommen, samtidig med at I beskytter jer selv og resten af familien.

Hold derfor samtalen i en rolig og kærlig tone og sørg for at fortælle den drikkende, at I elsker og holder af vedkommende, men alkoholen er blevet et problem.

Husk det er alkoholen og ikke den drikkende der er problemet.

Undgå diskussion og beskyldninger af enhver art, hold i stedet fast på, at misbruget er uacceptabelt og på en mulig behandlingsløsning. Vær også forberedt på det der kaldes ekstremt kommunikation.Een lille tommelfingerregel er at jo mere personen er afhængig af alkoholen, jo mere vil han eller hun benægte, at der er et problem som kræver behandling eller adfærdsændring.

Hvis personen i konfronterer er afhængig af alkohol, altså har udviklet det man kalder alkoholisme, så vil han eller hun ofte gøre alt hvad der står i personens magt for at benægte. Det er derfor vigtigt at I holder fokus på alkoholproblemet, og ikke lader jer føre på vildspor er den drikkens røgslør.

Jeg skal nok selv klare det!

i vil højst sandsynligt også opleve at den drikkende, lover at nedsætte sit forbrug eller helt holde op med at drikke alkohol. Her er det vigtigt at i er helt klar over, at en alkoholafhængig kan ikke selv få styr på sit drikkeri og alkoholmisbrug. Han eller hun kan måske godt holde en kortere eller længere pause væk fra alkoholen, men uden professionel hjælp og behandling, vil misbruget på et tidspunkt vende tilbage.

Hav derfor et behandlingstilbud klar og en konsekvens, hvis det afvises.

Hvis du ønsker gratis råd og vejledning om, hvordan man gennemfører en effektiv, kærlig men virkningsfuld samtale om alkoholproblemer i familien, kan du ringe på 70205502.

Du kan også finde mere information på nettet ved at søge på alkoholintervention eller konfliktfri intervention. 

Er du pårørende til misbrug?

Så lad os hjælpe dig. Alle henvendelser bliver behandlet fortroligt, og er underlagt tavshedspligt.

Vi har i mere end 15 år tilbudt gratis hjælp og rådgivning, for pårørende til misbrug. Vi kan også hjælpe dig og din familie.

Udfyld kontaktformularen, eller ring

70 20 55 02